Wat zijn nu eigenlijk alle termen en woorden die bij Puur spelen horen? Welke # gebruiken we? En hoe werken ze of wat kun je er mee? Waar kun je ze vinden of moet je ze zelf maken?
Dit gaat een active blog / lijst worden want ook voor mij komen er nog regelmatig nieuwe termen bij.
Wat je hier gaat vinden is uitleg maar ook links en nieuwe ideeën, je kunt deze pagina er steeds weer bij pakken omdat deze regelmatig aangevuld word en de uitleg hier te vinden blijft.
Hopelijk hebben veel mensen wat aan de tekst hier.
Direct naar een bepaald onderdeel of een uitleg? Gebruik dan de zoekfuntie in je browser.
Op PC: CTRL+F het zoekveld opent en je kunt daar je zoekterm in vullen
Op mobiel (Android): Rechts boven staan 3 puntjes onder elkaar. Druk daarop, daarna op Zoeken op pagina, nu verschijnt er een zoekbalk.
Puur spelen
Toen Inge aan het uitzoeken was wat we nou precies doen en hoe dat dan moest heten zijn er een hoop termen voorbij gekomen. Toen Puur spelen viel was het duidelijk, dat moest het worden!
Onder Puur spelen valt een hele hoop, dat maakte de goede naam vinden ook zo lastig, maar waar het vooral op neerkomt is; Zelf ervaren, zelf fouten maken en weer (helpen) opstaan.
Loose parts
Loose parts zijn overal te vinden en het materiaal heeft een open bestemming (open-ended). In de herfst is er bijvoorbeeld heel veel loose part materiaal te vinden waarvoor je nog niet eens verweg hoeft want het ligt overal op de grond, ik heb het dus ook over bladeren, eikels, beuken nootjes, takken,…..
Losse materialen zijn aantrekkelijk om mee aan de slag te gaan. Ze kunnen op verschillende manieren verplaatst kunnen worden, met de hand maar ook met pincet of een lepel.
Maakt kinderen nieuwsgierig en lokt om op ontdekking uit te gaan.
Sensory play
Sensory play of sensopathisch spelen zoals het in het Nederlands heet is de manier om jonge kinderen spelenderwijs op allerlei manieren te prikkelen zonder spelregels. Bij sensory play staan de zintuigen centraal en gaat het om voelen, ruiken, horen, zien en proeven. We dagen de zintuigen uit en lokken zo de nieuwsgierigheid om nog veel meer te ontdekken.
Dit kan op veel verschillende manieren, daarover zal ik nog eens een blog schrijven.
Open-ended play
Bij open-ended play is geen vastgesteld einde. Niet zoals je een puzzel maakt die maar op 1 manier in elkaar kan, speelgoed dat maar op een enkele manier gebruikt kan worden en waar vaak duidelijke regels aan vast hangen. bij open-ended materialen gaan we van het tegengestelde van deze voorbeelden uit. Er zijn geen regels, geen vast einde en je kind kan zijn spel zelf bepalen.
Fijne motoriek
Al jong kunnen kinderen op allerlei manieren hun fijne motoriek oefenen, dit hebben ze later nodig bij het schrijven (groep 3) maar ook bij het tekenen is de fijne motoriek al handig. En er zijn een hoop dagelijkse handelingen zoals aan- en uitkleden, dingen pakken, knopjes indrukken, tanden poetsen, waarbij een fijne motoriek ook erg handig is.
Wat kun je doen om de fijne motoriek te oefenen?
Vormen kleien, prikken met prikpen, kralen rijgen, met een (houten) pincet kleine voorwerpen verplaatsen, strijkkralen, kleine voorwerpen laten sorteren, helpen tafeldekken, brood smeren,..
Grove motoriek
Grote bewegingen zoals kruipen, omrollen, staan, zitten, lopen, fietsen, huppelen,.. vallen onder de grove motoriek. Het gaat om bewegingen met je armen, benen en romp.
Wat kun je doen om de fijne motoriek te oefenen?
Fietsen, gymen, zwemmen, klimmen, naar de speeltuin, gooien, balanceren, spelletjes waarbij bewegen centraal staat.
Veel van deze dingen zijn buiten uit te voeren. Buiten pakken we sowieso de frisse lucht, vitamine D en het licht mee. Wat goed is voor je hele gestel.
Montessori
Maria Montessori ontwikkelde de methode waar word uitgegaan van: ‘Help mij het zelf te doen’. Het uitgangspunt van Montessori is dat een kind een natuurlijke en noodzakelijke drang heeft tot zelfontwikkeling. De leerkracht volgt dit en speelt hierop in door de juiste omgeving en materialen aan te bieden.
Onze filosofie van Zelf ervaren, zelf fouten maken en weer (helpen) opstaan sluit daar op aan.
Speel platen
Trofast inserts, Ikea hack, Flisat inserts, Trofast bins, upgrade voor je opberbakken, play based, Flisat table play. Allemaal termen om deze gave platen te vinden op Google maar wij noemen ze het liefste, speel platen. Gewoon duidelijk wat het zijn. De speel platen, waar kinderen meestal zonder uitleg zelf mee aan de slag kunnen zijn gericht op zelf ontdekken, zelf leren, zelf doen.
Vulfiguren
Ze zijn er in verschillende maten en vormen. Deze zijn te versieren met verschillende materialen zoals gekleurde speelrijst, papier snippers, droge bonen of zaden, dingen uit de natuur,..
Ze vullen een thema aan om deze te gaan begrijpen met je handen. Ook zijn hier de vilten en houten loose parts leuk bij te gebruiken.
De vulfiguren zitten niet vast aan een speel plaat!
Zandkam
Zandkammen hebben we van Speelbelovend maar we hebben ook eigen ontwerpen in de zandkammen. Met een zandkam kan je de mooiste figuren in het zand maken, gebruik `m als muurtje of dak, speel er een spelletje boter, kaas en eieren mee, onderzoek een krap zonder hem te beschadigen. Laat je uitdagen door wat er allemaal mee kan en het fijne is, je stopt ze gemakkelijk in je (jas) zak. Ook is dit een geliefd uitdeel cadeau/traktatie. Ze kunnen gepersonaliseerd worden met naam of logo, zijn duurzaam en als traktatie ook nog eens ‘gezond’.
Zelf maken
Zelf mogen maken. De mooiste cadeau`s? Die zijn zelf gemaakt! Cadeau`s waarbij je zo min mogelijk hoeft te helpen of sturen zorgen voor een zo`n eigen mogelijk eigen werk. Dat geeft kinderen zelfvertrouwen. Ondertussen draagt het bij aan het zelf leren, fijne motoriek, prikkelverwerking, geluk momentjes maar ook leer momentjes.
Hierop mag lekker worden getekend, geschilderd, geplakt,.. Je mag het helemaal zelf weten en maken. Zo maak je zelf een mooi herinneringen cadeau voor oma, mama, papa, opa, de juf of meester,..
Zelf maken is een leerproces waar ze zelfvertrouwen van krijgen!
Prikkelverwerking
Ieder mens krijgt indrukken, geluiden, geuren, smaken enz binnen gedurende dag dit noem je prikkels en deze moeten een plek krijgen. Een deel gebeurd overdag terwijl je even rust neemt of in je slaap. De prikkels worden dan verwerkt en in het goede laatje gestopt, “verwerkt”. Hier is heel veel over te vertellen en dat gaat hier niet passen dus daar over komt er nog een blog!
Prikkels komen bij iedereen anders binnen maar dat alles goed verwerkt word is belangrijk. Gebeurd dit niet word er vaak gedrag zichtbaar dat niet wenselijk is. Dit is voor de omgeving niet prettig maar voor de persoon zelf ook niet.
Tactiele verkenning
Tactiele verkenning is het verkennen van de eigenschappen van een object of materiaal door het aan te raken, te ruiken, te voelen en te bewerken met de handen en vingers. Het is een belangrijk aspect van de ontwikkeling van jonge kinderen, omdat het hen helpt bij het opbouwen van een beter begrip van de wereld om hen heen. Sensopathisch spel, ook wel puur spelen, stimuleert tactiele verkenning door kinderen te laten spelen en experimenteren met verschillende materialen en texturen, zoals vilten vormen, klei, zand, water, rijst en verschillende soorten stoffen en texturen. Dit helpt bij de ontwikkeling van fijne motoriek, hand-oogcoördinatie, sociale omgang en andere belangrijke vaardigheden.
Klantenservice
App +31643840619
hallo@mooihout.com
MooiHout Studio &
Atelier Puur spelen
Grote Woerdlaan 4A
2671 CK Naaldwijk
Gratis afhalen op afspraak
Betaalmogelijkheden
iDeal | Bankcontact
Gratis verzending
Gratis verzending vanaf €75 binnen NL en bij €100 naar België. Kies op de betaal pagina voor afhalen, verzendkosten worden niet terug gestort. Sluiten